Woda ryżowa – dlaczego warto stosować ją na włosy?

Chociaż półki aż uginają się od kosmetyków do pielęgnacji włosów, czasem najlepsze efekty uzyskamy, kiedy sięgniemy po to, co dała natura. Na szczególną uwagę zasługuje woda ryżowa. 

To jeden z największych hitów urodowych Japonek, które przecież znane są z gładkich i lśniących włosów. Samo przygotowanie tego ryżowego specyfiku jest banalnie proste, a dzięki regularnemu stosowaniu nasze włosy będą prezentować się imponująco. Co warto wiedzieć na temat wody ryżowej?

Jakie właściwości ma woda ryżowa?

Zanim przejdziemy do tego, jak przygotować wodę ryżową, zacznijmy od tego, co właściwie się w niej znajduje. Woda ryżowa to prawdziwe bogactwo składników odżywczych z mnóstwem witamin i minerałów. Znajdziemy witaminy z grupy B i E, magnez, cynk, żelazo, potas. Dla włosów najważniejsza jest obecność witaminy B8, czyli inozytolu, który zwiększa elastyczność włosów i odporność na działanie czynników zewnętrznych. Istotne są także wypełniające ubytki we włosach i nadające im połysk proteiny. Ponadto obecna jest skrobia, która z kolei wygładza i nawilża. Jakby się temu przyjrzeć bliżej, okaże się, że woda ryżowa ma takie same właściwości jak wiele drogeryjnych odżywek. Jednak jej pozyskanie jest znacznie tańsze i nie ma w niej żadnych syntetyków.

Jak przygotować domową płukankę?

Przygotowanie wody ryżowej jest bardzo proste. Możemy to zrobić na kilka sposobów. Pierwszy polega na tym, że odlewamy wodę po gotowaniu ryżu. Ponieważ jest to ekstrakt, wodę trzeba rozcieńczyć. Jeżeli ryż był gotowany z czterema szklankami wody, to do powstałej wody ryżowej dodajemy jeszcze jedną szklankę zimnej wody.

Kiedy nie mamy czasu lub ochoty na gotowanie, wodę możemy przygotować inaczej. Przepłukany w zimnej wodzie ryż zalewamy 3 szklankami wody. Następnie musimy odczekać niecałą godzinę i gotowe.

Szczególnie polecaną metodą uzyskania wody ryżowej jest zastosowanie procesu fermentacji. Jest ona dla włosów najbardziej wartościowa. Woda zmienia pH na zbliżone do tego, jakie jest we włosach, co przyspiesza ich regenerację. Aby skorzystać z tego sposobu, należy zalać przepłukany ryż zimną wodą i odstawić na jedną lub dwie doby. Później podgrzewamy i przecedzamy. Ponieważ woda po fermentacji ma specyficzny zapach, można do niej dodać odrobinę skórki z cytryny.

Stosowanie i efekty

Włosy należy płukać nie częściej niż 1-2 razy w tygodniu. Woda ryżowa zawiera tak dużo składników odżywczych, że ich nadmiar także może być szkodliwy. Wodę możemy przechowywać w lodówce 2 tygodnie.

Efekty regularnego używania wody ryżowej zauważamy od razu, bo włosy zaczną się lepiej układać. Po kilku tygodniach nasze włosy będą wyraźnie miększe i pełne blasku. Przy regularnym stosowaniu włosy staną się mocniejsze, nie będą wypadać i będą szybciej rosły. Jeżeli pielęgnację z zastosowaniem wody ryżowej uzupełnimy o specjalistyczne zabiegi jak regeneracja Olaplex lub regeneracja kolagenowa Guy Tang, włosy będą wyglądały lepiej niż kiedykolwiek. Będą mocne, zdrowe i lśniące – czy można chcieć więcej?